NOV 25 1985

Files Nos.: 166-2-15136
and 15188

Lo, 261

PUBLIC SERVICE STAFF RELATIONS ACT
BEFORE THE PUBLIC SERVICE STAFF RELATIONS BOARD

BETWEEN:
C.M, BOURNE,
grievor,
- and =
TREASURY BOARD
(Transport Canada),
employer.
¢ oDE
| | | | #02[§2
Before: J. Maurice Cantin, Q.C., Vice-Chairman.
For the grievor: C.H. MacLean, counsel.

LiEw DAYS
For the employer: Luc Leduc, counsel.

-

NAeCimu L BTED
f>ﬁ/0/{ 70
SV £ /1982

Heard at Kamloops, B.C., October 9, 1985.






DECISION

These are references to adjudication pursuant to

paragraph 91(1) (a) of the Public Service Staff Relations Act

of two grievances concerning the interpretation or appli-
cation in respect of the grievor of the collective agree-
ment, code 402/82, between the Treasury Board and the

Canadian Aixr Traffic Control Association (CATCA) covering,

amongst others, all traffic controllers.

The grievor was at all material times employed by
Transport Canada as an Air Traffic Controller at the Kamloops,
B.C.,, Control Tower.

The issue in the two instances is whether the em-
ployer is entitled to unilaterally schedule lieu days. The
two grievances relating to the same issue, it was agreed
that the cases would be joined and that only one decision
would be rendered.

THE EVIDENCE

The facts are not disputed.

Mr, Bourne has held the same position since 1974
and he has accumulated lieu days ever since. On August 28,
1984, he had a balance of 44 lieu day credits earned prior
to June 1, 1982, as evidenced by a memorandum prepared by
D.W. Anderson, Chief, Kamloops Tower (Exhibit G-1).
Mr. Bourne had liquidated at the time his 1984/85 lieu days
and he was asked to reduce his balance and indicate in
writing 22 days (or half of 44) between the dates of
August 28, 1984 and March 31, 1985 which he wanted to take
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as lieu days. Mr. Bourne elected "under protest and under
pressure", as he so testified, to have 4 lieu days scheduled
at the end of December 1Y84 and 5 at the beginning of January 1985.

Mr. Bourne testified that he could not recall if
he ever saw the copy of Scheduling of Lieu Days Policy
issued on February 23, 1984 by the Director, Staff Relations,
and being part of Exhibit E-1,

It was admitted by counsel for the employer that
the grievor had not agreed or consented to have his lieu
days scheduled and that the employer had in effect scheduled
the above 9 lieu days unilaterally.

Mr. Bourne filed in September 1984 a grievance
protesting against the employer's intention to schedule
22 lieu days (see Exhibit E~2) but he withdrew the grievance
‘subsequently and decided not to grieve until such time as

the days would in fact be scheduled.
ARGUMENTS

Counsel for the grievor argued that I have to take
dnto account not only article 16.05 of the collective agree-
ment but also the letter of understanding of August 20, 1982.
According to counsel, the wording of the collective agree-
ment was altered as a result of the decision of September 18,
1981 by the Federal Court of Appeal in The Attorney General
of Canada and David K. Anderson and others and the Public
Seryice Staff Relations Board, /T982/ 1 F.C. 714.

It was not permissible for the employer to unilaterally
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schedule lieu days. Paragraphs e) to h) of article 16.05
are new. Under article 16.05 g), the employee has clearly
two options, that is either to carry forward into the next
fiscal year the unused portion of his lieu days, or to

have his lieu days paid off. Article 16.05 h) has a special
provision for lieu days accumulated prior to June 1, 1982.
This special provision did not exist when the Federal Court
of Appeal examined the above Anderson case. The key words
were absent from the collective agreement bearing no. 402/79.
The letter of understanding is clear and the employer cannot
force the liquidation of lieu days accumulated prior to

June 1, 1982, which is the case here.

Counsel for the employer replied that the decision
*n the above Anderson case still applies. The letter of
understanding simply gives the employee the right to choose
payment. The letter does not give the employee the right
to carry over his lieu days. Paragraphs a) to d) of article
16.05 of the collective agreement clearly read that the
employer has the unilateral right to schedule lieu days.
Paragraphs a) to f) apply to the employee. The employer's
right to schedule lieu days unilaterally has not been altered
in-gny way by the new collective agreement. Counsel referred
to the decision rendered by Deputy Chairman Guy D'Avignon
in Minchin and Newell (Board files 166-2-14607 and 14608).

Counsel for the grievor stated that surely paragraph
g) of article 16.05 would have not been changed and the
above letter of understanding would not have been issued,
if the intention of the parties were not to exclude in the
new collective agreement lieu days accumulated before June
1982,
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REASONS FOR DECISION

The purpose of the judgement of the Federal Court
of Appeal in the above Anderson case was the interpretation
of article 16.05 of the collective agreement between the
Treasury Board and CATCA (code 402/79) expiring on

December 31, 1980, The Court then ruled unanimously:

The only applicable provision is
article 16,05, Paragraphs (a),

(b) and (e) of that article make
clear, in my view, that the com-
putation and ligquidation of lieu
days is an annual affair and that,
normally, lieu days are used in
the year when they have been ear-
ned. The sole limitation that
article 16,05 places upon the
right of the employer to determine
when lieu days will be used is
contained in paragraph (d) which
obliges the employer to make every
reasonable effort to grant lieu
days "at times desired by the
employee." Does that paragraph
impose on the employer the duty

to make every reasonable effort

to accede to an employee's request
that his lieu days be carried over
to a subsequent year? In my view,
it does not because it merely
refers to the granting of lieu
days on precise dates requested

by employees within the current
fiscal year. I would add that
insofar as article 16.05 gives
employees the right to exchange
lieu days for cash, this right

is clearly limited to lieu days
"which cannot be liquidated by the
end of the fiscal year". It would
be an abuse of language, in my
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yiew, to say that lieu days cannot
be liquidated for the sole reason
that the employee would prefer

not to use them,

(page 717)

The conclusion of the judgement is clear and it was
relied upon by Deputy Chairman Guy D'Avignon in the above
c¢ited case of Minchin and Newell, notwithstanding the fact

that the wording of article 16.05 of the collective agree-
ment (code 402/82) expiring December 31, 1982 was dif-
ferent. One has to note however that in that case, the 7
lieu days had been granted "during the time frame requested
by the grievors". The situation in the present instance
differs inasmuch as the grievor had not agreed or con-

sented to have his lieu days scheduled.

It is necessary in my opinion to compare both
articles 16,05, that is the one which the Federal Court of
Appeal examined in the above Anderson case (collective
agreement code 402/79) and the one under which the present
grievance was filed (collective agreement code 402/82).
They read as follows:

Agreement Code 402/79 Agreement Code 402/82
N .
5 05  For cperati~g employees, '6.05  For operating emplayees,

(3} The designazec nolidays in a fiscal year (a) The designated hoiidays in a fis~al year
shal’ be anticipated to the end of the ,ear shall e anticipatsc to the end of the year
and "lieu day' <redits estab'ichec. ana "“lieu day" crecits established.

o) For the purpcse of paragrapn (a) above only, (d) For the pu-pose of paragraph (a) above oriy,
: ° ° Y 3
in those vears wherein Good Friday and/or in those years wherein Good Friday ardfor
caster Monday fall in the month of Marcn Easter Mcnday fail in the month of March
they shal’ ne deemed to. fall in the month o* they shail be dee~ed to fall in the month of
April. ercert 1n any case where the applica- April, ercept in any case where the appiicatisn
tion of this paragraph would cause an employee of this paragrac~ would cause an employee *o
to lose credit for the holiday(s) Tose credit for t=e noliday(s)

4 Lieu days may Se granted as an extension to (c) Lieu days may e granted as an extension to

vacation leave nr as vccasional days and
shall be charged against the lieu day credits
on the basis of one snift for one day

vacatior ‘eave or as occasional Cays and
shall pe charged against the lieu day credi-,
on the basis of one snift tor one aay.
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a

Zomsistent with operational requirements ot (d)
the service ano subject to adegualr not'ie,

the Emplcyer shail make every reasonavie

effort tu grant lieu days at times decired

by tne enplc.ee

Where in an, “‘scal year an empicyee has not fe)
neen grantec 311 of the lieu days credited

o him, the .nused portior 2fF ni- lieu days
shall be zarrieg cver inte the frilowing

fiscal year

At the empic.ee 5 outian am “iey days which ()

Tonsistent with operational requirements of
the service and subject to adeguate notice,
the £tmployer srall maxe every reascrable
effort to grant liey days at times cesired
by the employae.

Where in any fisca' year an emplinyee has not
been srarted all of tne liey days credited
to nim, he may e'ect %0 carry forward into
the next fiscal y=ar Lhe unrused portion of
his lieu days.

Lieu days earneZ ir the fiscal year will pe

cannot be Tlauigated by the end of the utilized pefore lieu days carried forward
“iscal vear ~i11 be vaid ofr at tre from =ne previous ffscal year.
employee = 237, rate of pay an effect at
Lnat time () At the employee's option, any lieu days

. . which cannot pe liquidated by the end of the
Ar{ iegve grated under the ?T0v151un5 0(» fiscal year in which they are earned will be
this clayse ©nadvance of nolidays wecurming paid 2ff at the employee's daily rate of ray
afrer the date of an emplo,ee’'s sepsration in effect at that time.
,rocommengemsrt of retirmng ieave o1 atter
ne pecomas <ob oot te clagse T 07 sl be (") in cases where lieu days from the previous

et T v Lpry 0t

fiscal year have not been fuily utilized by
the end of the current fiscal! year, any
csutstanding carry-over lieu day credits wil’
be paid off at the emplnyee's daily ratz of
—_— B pay in effect at that time. This provicicr-
: does not apply to lieu Zays accumulates
pricr to June 1, 1332,

(i) Any leave jranted urdsr the pen,iiiicg
this clause in advance of holide,s
after the date of an emgicyee's 3

or ~ommercement of retiring ieava e
ne becomes subiect to clause 7.0 Lrall oae
suhlect to recovery ¢ ray

The changes, as one can see, are numerous:
In the agreement expiring on December 31, 1980 (code

402/79), all lieu days, irrespective of the dates when
they were credited, are treated alike. 1In the next
agreement (code 402/82), lieu days accumulated prior
to June 1, 1982 are distinguished. Paragraph h) of

the new agreement refers to the payment of any out-
stanting carry-over lieu day credits, but it reads that
"this provision does not apply to lieu days accumulated

prior to June 1, 1982",

The employee's "unused portion of...lieu days" is no

longer automatically "carried over into the following
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year". Paragraph e) now stipulates that the employee
"may elect to carry forward into the next fiscal year

the unused portion of his lieu days".

3) The new agreement reads that "lieu days earned in the
fiscal year will be utilized before lieu days carried
forward from the previous fiscal year" (paragraph f).
This is an entirely new provision.

It is clear that the lieu days in the present ins-
tance have been accumulated prior to June 1, 1982 and as
such, they do net have necessarily, in view of parégraph h),
to be paid off. It is also clear that by distinguishing
between the liteu days accumulated before June 1, 1982, as
against the ones accumulated after, the parties wished to
treat them differently. 1In the above Anderson case, the
relevant agreement or I should say, the relevant article
16.05 which was examined and interpreted contained no
special reference to the lieu days accumulated before
June 1, 1982. Paragraph g) refers to an option on the part
of the employee and it indicates that even lieu days which
cannot be liguidated by the end of the fiscal year in which

they are earned do not have necessarily to be paid off.

My opinion is that concerning lieu days accumulated after
June 1, 1982, the employee, in view of paragraph h) of the
nhew agreement, has to accept that his lieu day credits be
paid off and he will not by way of consequence continue to
carry forward such lieu days. On the contrary, the employee
who has accumulated lieu days prior to June 1, 1982 cannot
be compelled to accept a payment and he may continue to

carry forward his lieu days.
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The letter of understanding dated August 20, 1982,
which was handed to me by the parties and which is admittedly
part of the collective agreement, is as follows:

Mr. W.J. Robertson,

President,

Canadian Air Traffic
Control Association,

Suite 604,

1 Nicholas Street,

Ottawa, Ontario

K1IN 7B7

Deaxr Mr. Robertson:

This is to clarify the
intent with respect to lieu days
accumulated prior to June 1, 1982
as referred to in clause 16.05(h)
of the collective agreement ex-
piring December 31, 1982.

At the employee's option,
any lieu days accumulated prior
to June 1, 1982 will be paid off
at the end of a fiscal year at
the employee's daily rate of pay
dn effect at that time.

Yours sincerely,

R.A. Hunt,

Negotiator,

Staff Relations &
Compensation Division

Received and Accepted

W.J. Robertson
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This letter indicates clearly that the employee has
the option to have his days accumulated prior to June 1,
1982, paid off at the end of a fiscal year of his choice.
This provision would have no purpose if, to avoid paying
the employee at his leisure, the employer would be allowed
to unilaterally schedule the lieu days. Because the letter
is giving the employee the option to be paid off at the
end of a fiscal year of his choice, it follows that if the

employee does not exercise the option, his days are or would

be carried over.

I am of the opinion for the above reasons that the
employer cannot schedule unilaterally lieu days accumulated
prior to June 1, 1982,

In his grievances, the grievor asks "a declaration
that the employer contravened the CATCA collective agree-
ment". I so declare. He also asks to "be reimbursed for
the lieu days referred to above which he was forced to use".
My opinion is that the grievoris lieu days which he took
despite his wish must be restored to his credit., I realize
that as a result the grievor will have received 9 additional
days of vacation leave to which he otherwise would not have
been entitled but the employer can only blame itself for

this. I cannot grant the grievor's request for costs.

This grievance is therefore maintained in part.

J. Maurice Cantin, Q.C.,
Vice~Chairman.

OTTAWA, November 21, 1985



