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PUBLIC SERVICE STAFF RELATIONS ACT
BEFORE THE PUBLIC SERVICE STAFF RELATIONS BOARD

BETWEEN:
CANADIAN AIR TRAFFIC CONTROL ASSOCIATION,
Bargaining Agent,
- and -
TREASURY BOARD,
Employer.
RE: Reference under section 98 of the Act -

Air Traffic Control Group

BEFORE: J. Harold Brown, Q.C., Chairman.
APPEARANCES AT THE HEARING: C.H. MacLean and R.A. Marchand
for the Bargaining Agent.

Luc Leduc for the Employer.

Heard at Ottawa, January 11, 1985.



DECISION

1. This is a reference made by the Bargaining Agent
under section 98 of the Act in which it alleges that the
Employer is in breach of the obligation which it owes

to the Bargaining Agent by virtue of Articles 13.04 and
13.02(b) of the collective agreement between them

(Code: -402/82).

2. Article 13.04 reads:

Equally qualified employees may exchange
shifts provided:

(a) the provisions of clause 13.05(a) or
clause 15.04 are not violated,

(b) the employees shall make every
reasonable effort to provide a minimum
of twenty-four (24) hours' advance
notice of the change,

(c) the shift change receives the approval
of the Employer, which shall not be
unreasonably withheld,

(d) it will not require the payment of
overtime,

(e) once such an exchange of shifts has
been approved, it will be the responsi-
bility of the employees involved to
report for duty in accordance with the
approved revision.

3. Article 13.02(b) reads, in part:

The parties ... agree that it is both
appropriate and desirable that in the
interests of the employees, shift cycles
... be standardized.

Accordingly, at those air traffic control
facilities or portions thereof where



through local consultation between
management and the Association a mutually
agreed upon shift cycle is now in effect:

(i) such cycle will remain in effect
for the term of this agreement
unless through local consultation
between management and the
Association, a different shift
cycle is agreed to,

or

(ii) a party who desires a shift cycle
change shall notify the other in
writing and shall include the reasons
for the change. The parties shall
consult on any request. A party shall
not withhold its consent unreasonably.
A party who refuses to consent shall
deliver in a timely fashion its reasons
in writing for withholding its consent.

4. What prompted the making of the instant application
was a memorandum directed to all managers in the field,
over the signatures of Pierre J. Proulx Director, Air
Traffic Services and G.M. Allan, Director, Staff Relations,
Ministry of Transport. The memorandum in its entirety

is set out below:

The purpose of this memorandum is to clarify
the administration of shift exchanges,
clause 13.04 of the CATCA collective agreement.

The shift exchange clause was adopted to
allow equally qualified controllers to
exchange shifts, provided such shift exchange
did not result in overtime costs to the
department. Provision was made for shift



exchanges to allow individual controllers a
degree of flexibility in meeting their own
personal commitments.

In the past, the shift exchange provision
has been expanded to allow controllers to
arrange for a volunteer controller to

come in on days of rest to replace a
controller on his regularly scheduled shift.

This practice has been reviewed in light

of several adjudication decisions, supported
by a Federal Court decision, which have held
that shift cycles cannot be changed without
an agreement between management and the
Association.

Consequently, there is a valid argument that
a controller on a regularly scheduled shift,
replaced by a controller on days of rest,
constitutes a change in shift cycle as it
changes the recurring sequence of employees'
days of work and days of rest.

Furthermore, in a recent adjudication hearing,
the CATCA representative argued that once
management had approved a shift change under
clause 13.04, the scheduled work day in
question became a day of rest for the
controller requesting a change. 1In this
particular case, the controller who had agreed
to replace the scheduled controller fell sick,
could not report for duty, and the controller
originally scheduled was instructed to report
as scheduled. He claimed an entitlement to
overtime for working on a day of rest.

Shift exchanges, as contemplated under

clause 13.04, provide for a mutual exchange of
shifts between controllers and this will
usually occur within a 24-hour period. Shift
exchanges can only be approved when they
involve the exchange of previously scheduled
shifts. :

Requests for a shift exchange that involve
off duty controllers, acting as replacements,



should be denied unless agreement has been
reached through consultation in accordance with
clause 13.02 (b) for changes in shift cycles.

All ATS units in your region must be advised
to implement this interpretation immediately.

5. The above memorandum was sent to Jack Butt, the
President of the Bargaining Agent under a covering letter
dated October 30, 1984 signed by G.M. Allan, Director,
Staff Relations. The body of the letter reads as follows:

Attached is a copy of an instruction to
the field dealing with the interpretation
of clause 13.04 of the AI collective
agreement. This interpretation was issued
to the field on October 30.

For some time now, we have been reviewing

the application of clause 13.04 in light

of adjudication decisions and the Federal
Court decisions which dealt with changes to
operating controllers' shift cycles. 1In our
view, clause 13.04 contemplates an exchange
of scheduled shifts between equally qualified
controllers and should not result in a change
of days of rest.

At a recent adjudication hearing in Winnipeg
(the Stuart case), the Association represen-
tative argued that once management had approved
a shift exchange, involving days of rest under
clause 13.04, the day in question became a day
of rest for the controller who had made the
initial request. There is no provision in the
AI collective agreement that provides for a
change in employees' days of rest, except for
those provisions contained in clause 13.02(b).
This clause of course requires that a cycle
change be agreed to through local consultation
between management and the Association.



Should you wish to meet and discuss this
interpretation, I would be pleased to arrange a
meeting with P. Proulx, Director of Air Traffic
Services.
6. In her application, counsel for the Bargaining
Agent stated that the effect of the above new instructions
is that any request for a shift exchange pursuant to
Article 13.04 that would result in a controller working
on what otherwise would have been a day of rest can only
be granted if the consultative process outlined in Article
13.02(b) for a change in shift cycle, has been followed.
As stated at the outset, counsel asserts that as a result
of these instructions the Employer is in breach of the
obligation it owes to the Bargaining Agent under the above-
quoted articles of the collective agreement. Counsel
argues in the application that the Employer cannot require
a consultation provided for in Article 13.02(b) as a
pre-condition to entertaining a request for a shift exchange
under Article 13.04.

7. In his reply, counsel for the Employer submitted
that the Bargaining Agent's reference under section 98
should be dismissed because there is no obligation owed

to it. More particularly he stated that two conditions
must be met in order for the Board to determine if a
section 98 reference is valid. First, the Board must find
the existence of an obligation arising out of the collective
agreement and secondly, the enforcement of that obligation
cannot be enforced by an employee through a grievance.

He argued in his reply that the obligation referred

to in Article 13.04 is an obligation which can be enforced

by employees through the grievance process. He further



argued in his reply that the alleged obligation owed to
the Bargaining Agent is a general undertaking given by
both parties to correctly apply the collective agreement
but this type of undertaking is not the kind of obligation

referred to in section 98 of the Act.

8. In her response to the Employer's reply, counsel

for the Bargaining Agent admitted that if an employee
requests a shift exchange under Article 13.04 and if

that shift exchange is refused as a result of the Employer's
new instructions, then that refusal can be grieved by

an individual controller. However, the obligation that

the Bargaining Agent is seeking to enforce under section 98
is a misuse of the consultative process under Article

13.02.

9. In light of the challenge made by the Employer,

in setting down the reference for hearing

the parties were advised that its purpose was to deal

with the allegation of the Employer that the issue raised
by the Bargaining Agent is one that could be the subject

of a reference under section 91 of the Act and that accord-
ingly the Board was without jurisdiction to deal with

it in the instant reference made under section 98. 1In

the Notice of Hearing the parties nevertheless were advised
that they should be prepared to deal with the merits of

the reference in the event that the Board deemed it advisable
to so proceed. Counsel for the parties informed the Board
in advance of the hearing and confirmed at the hearing

that they both wished a determination by the Board on

the jurisdictional issue before dealing with the merits.

The Board acceded to this request.



10. Before proceeding with the argument on Jjurisdiction
counsel for the Bargaining Agent filed as a single exhibit
five grievances submitted by individual air traffic
controllers, in each of which the controller stated that

he was denied approval of a shift exchange by his supervisor
in contravention of Article 13.04. In all cases the
corrective action requested was a declaration that the
Employer violated Article 13.04 and a declaration that a

shift exchange does not constitute a change in the shift cycle.

Arguments

11. The position of counsel for the Employer on the
issue of the Board's jurisdiction to entertain the instant
reference made by the Bargaining Agent under section 98
can be briefly stated as follows. There must be the
existence of an obligation on the part of one party to

a collective agreement to the other the enforcement of
which cannot be the subject of a grievance presented by
an individual employee. What is contemplated by Article
13.04 is not merely the exchange of a day of rest for

a shift. Rather it is an exchange of shifts. This being
so, when days of rest are involved in the exchange there
is a change in the shift cycle for the employees concerned
within the meaning of Article 13.02(b)(ii). 1In these
circumstances an employee could grieve the refusal

of the Employer to grant the requested exchange of shift
cycles. The five grievances filed as an exhibit by

the Bargaining Agent in the former circumstance serve

to confirm the wvalidity of the above assertion. 1In
support of his position counsel cited Board decisions

in Graham and Onieu (Board file 166-2-9787 and 9833);




Johnson (Board file 166-2-10027) and Richard (Board

file 166-2-13797) as well as the judgments of the Federal
Court of Appeal on those two cases (respectively Court

Files A-281-83 and A-866-83); Exley (Board file 166-2-14005);
Cantin (Board file 166-2-14081); Stuart (Board file
166-2-14687); Bernier (Board file 166-2-13603); Schildwachter
(Board file 166-2-14506); National Film Board and Le

Syndicat général du cinéma et de la télévision, section
Office national du film (Board file 169-8-389).

12. The submissions of counsel for the Bargaining Agent

on the issue of jurisdiction may be summarized as follows.
it is admitted that if an employee requests a shift exchange
pursuant to Article 13.04 and if that shift exchange is
refused as a result of the Employer's new directive, then
that refusal can be grieved by an individual employee.
However, the obligation the Bargaining Agent is seeking

to enforce is one owed directly to it and is different

from the remedy sought by an individual employee.

What the Bargaining Agent wants in this reference

under section 98 is to prevent the Employer's misuse of the
consultative process provided for in Article 13.02. More
specifically, the Employer is obliged to have recourse

of Article 13.02(b)(ii) only when a change of the shift
cycle for the whole unit is contemplated. Counsel argued
that the Employer is breaching that policy by establishing
an employer-bargaining agent consultation under Article
13.02 when a single shift exchange is involved. This has an
impact directly on the union, not only as the representative
of affected members who might be entitled to refer grievances

to adjudication under section 91, but as the body that



must undertake the consultation. The fact that the Eﬁployer
is requiring Article 13.02 consultation before granting

,an individual's request under Article 13.04 is irrelevant.
The obligation the Bargaining Agent is seeking to enforce
under this section 98 reference is the obligation to respect
the consultative process envisaged by Article 13.02.

In support of her position counsel relied on the Board's
decision in Chase (Board file 166-2-14387) and decisions
quoted therein and, in particular the decision in Smith
(Bocard file 166-2-847). .

DETERMINATION

13. There is no question that the requirement imposed

by the Employer to carry out the consultation process
provided for in 13.02(b)(ii), as a pre-condition for
consent to the exchange of days of rest for a shift

as contemplated by Article 13.04, is an obligation which
can be grieved by an individual employee. Indeed, counsel
for the Bargaining Agent admits that such is the case.

For that matter, an employee could grieve not only the
refusal of the Employer to grant the requested exchange

of shift cycles under Article 13.04 but also the application
of the consultative process provided for in Article

13.02(b)(ii), even if the requested exchange were granted.

14. Briefly stated, the argument of counsel for the
Bargaining Agent is that, notwithstanding the foregoing,
the mandatory application of the consultative process

in Article 13.02(b)(ii) to requests for individual shift

10



exchanges made pursuant to Article 13.04, is the breach

of an obligation directly owing to the Bargaining Agent.
However, the consultative process provided for in Article
13.02(b)(ii) becomes operative only when there is a proposed
change in the shift cycle for the whole unit at an air
traffic control facility. This being the case, the
misapplication of Article 13.02(b)(ii) to what is no more
than an exchange of a day of rest for a shift between
individual controllers, is a breach of an obligation owed

by the Employer to the Bargaining Agent. Moreover, it

is a different obligation than that owed by the Employer

to an individual controller. By reason of this difference
the Bargaining Agent has an entitlement to seek the enforce-
ment of the obligation owed to it by the Employer by

way of a reference under section 98 of the Act.

15. I fail to appreciate the distinction made by counsel
between the obligation owed by the Employer to an individual
employee and that owed to the Bargaining Agent by virtue

of an alleged improper application of Article 13.02(b)(ii)
to Article 13.04. The fact remains that any alleged misuse
of the consultation process provided for in Article
13.02(b)(ii), with respect to a request for a shift exchange
under Article 13.04, can be determined on a reference

to adjudication under section 91 of the Act of an unresolved
grievance presented by the employee who made the request.
Indeed, the application of Article 13.02(b)(ii) to Article
13.04 is presently the subject of a number of grievances
presented by employees. Accordingly, the enforcement

of the obligation alleged by the Bargaining Agent is one

which may be the subject of a grievance of an employee

11



in the bargaining unit to which the collective agreement

applies.

16. In the result the Board finds that it is without
jurisdiction to deal with this reference on its merits.

Accordingly, the reference must be and is hereby dismissed.

Dated at Ottawa, this 29th day of January, 1985.

"J.;ﬁarold Brown, Q.C."
for the Board.




