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THE PUBLIC SERVICE STAFF RELATIONS ACT

BEFORE THE PUBLIC SERVICE STAFF RELATIONS BOARD

BETWEEN:
DOUWLAS ELKINS ET AL
ROSS KAY
Grievors,
AND:
THE TREASURY BOARD
(Ministry of Transport)
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Before: J.D. 0'Shea, Q.C. Board Member and Adjudicator. Ap7/3

Por the Grievors: Ms. C, Maclean, counsel, and E.G. Staples.
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For the Employer: P. Delage, counsel.

Heard at Ottawa, July 27, 1977.
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DECISION

These matters arose and came on for hearing under
the provisions of the Collective Agreement between the
Canadian Air Traffic Control Association and the Treasury
Board, signed the 29th of July, 1976, code 402/76. The

relevant provisions of the Collective Agreement read:

"ARTICLE 3 - MANAGEMENT

3.01. The Association recognizes and
acknowledges that the Employer has and
shall retain the exclusive right and
responsibility to manage and operate

the Air Traffic Control Service in all
respects including, but not limited to,
the following:

(b) To direct the working forces includ-
ing the right to decide on the number of
employees, to organize and assign work,
to schedule shifts and maintain order and
efficiency, to discipline employees
including suspension and discharge,

and it is expressly understood that all
such rights and responsibilities not
specifically covered or modified by this
Agreement shall remain the exclusive rights
and responsibilities of the Employer.

ARTICLE 8 - TRAINING

8.02 (b) In addition to the training
referred to in 8.02 (a), controllers
shall be provided refresher training as
follows:

( i) IFR Controllers, VFR Controllers,
Performance Development Officers and
Shift Supervisors - five (5) working
days each year

(ii) An additional five (5) days of
job-related training each year providing
staff permits and such training will not
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require the payment of overtime.

ARTICLE 13 - HOURS OF WORK

13.03 Shift schedules shall be posted
at least fifteen (15) calendar days in
advance in order to provide an employee
with reasonable notice as to the shift
he will be covering. The shift as
indicated in this schedule shall be the
employee's scheduled hours of work. If
it is necessary to amend the posted
schedule, the Employer will make every
reasonable effort to contact the
employee affected by the amendment to
advise him of the change at the earliest
possible opportunity. If the employee
has serious objections to the amendment,
the Employer shall make every reasonable
effort to accomodate the employee.

13.05 Every reasonable effort shall be
made by the Employer:

(c) To advise employees affected by changes

in their shift schedule as soon as
practicable.

ARTICLE 15 - OVERTIME

15.01 Time worked by an employee in
excess or outside of his scheduled hours
of work shall be considered as overtime.

it

it TR



LETTER OF UNDERSTANDING NO. 10/76

This letter will confirm the under-
standing reached during the current Air
Traffic Control negotiations in respect
to the introduction of a standard shift
cycle for the life of the resulting
Collective Agreement on a trial basis
at all units, except those who advert-
ised hours of operation are less than
15 hours per day.

It was agreed that effective thirty days
following the signing of this Collective
Agreement that where through local
consultation between management and the
Association, agreement cannot be reached
on the appropriate shift cycle to be
worked at that facility, or portion
thereof, then the following standard
shift cycle will be used: five days

on, four days off, five days on, and
three days off.

;

This letter is entered into without
prejudice and neither party is
obligated to its renewal."

Mr. Elkins and ten other Air Traffic Controllers
who were employed in the Control Tower at Halifax Inter-
national Airport filed a grievance on October 30th, 1976
wherein they alleged that because their shift schedule
for the period between November 4th, 1976 to November 30th,

1976 deviated from that which was set out in the previously

published Standard Shift Schedule, théy should be paid at

overtime rates for any shifts worked on days which would -

have been their regular days off under the Standard Shift :
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Schedule.

Mr. Kay, an Air Traffic Controller at the Halifax
Terminal Control Unit filed a grievance concerning the
same matter on November 19th, 1976, wherein he claimed

similar relief.

The grievors took the position that the deviations
from the standard shift.cycle were contrary to the Letter
of Understanding No. 10/76 which formed part of the

Collective Agreement between the parties.

The facts of these cases are not in dispute.
Although the shift cycle and the deviations implemented
by the employerldiffered in the two grievances, the cause
of the deviations was the same. The parties agreed that
both grievances concerned the same issue, i.e. the effect

of Letter of Understanding No. 10/76.

Accordingly, for purposes of brevity I will only
refer to the facts of the Kay grievance. The Halifax
Terminal was a 17 hour a day operation. Mr. Kay's shift

cycle which had been agreed upon by the parties and was

i
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therefore a standard shift cycle within the meaning of
Letter of Understanding No. 10/76 was as follows: 5 days
on - 4 days off; 5 days on - 4 days off; 5 days on - 4 |
days off; 6 days on - 3 days off. The shift cycle covered
a period of 36 days of which Mr. Kay was scheduled to work

21 days.

Mr. Kay was required, pursuant to the provisions of
Article 8.02 (b) (i) of the Collective Agreement to take
refresher training for 5 days between the December 1l3th
and December 17th inclusive. The training time had to be
arranged to accomodate the working hours of the trainers
who worked between 8:30 a.m. and 5:00 p.m. Monday to
Friday. Since the shift cycle under which Mr. Kay was
scheduled to work provided that he would have the first 3
days of the refresher course as his regular days off, the

Employer deviated from the shift cycle and rescheduled

Mr. Kay to work on those days. Indeed, Mr. Kay was required

to work 8 days in a row at that time. His days off were
also rescheduled so that in the end result, Mr. Kay was
only scheduled to work 21 shifts during the 36 days period
of the shift cycle. Notice of the change in the shift
schedule was posted more than 15 days prior to the

implementation of the change.
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While Mr. Elkins and his fellow grievors were on a
34 day shift cycle during which they were scheduled to work
20 days, the deviation in their shift cycle to accommodate
their refresher training did not require that they be
scheduled to work more than the regular 20 shifts during

the 34 day shift cycle.

It was argued on behalf of the grievors that in
view of the provisions of Letter of Understanding No. 10/76,
the Employer no longer has the prerogative to depart from
the standard shift cycle which was introduced pursuant to
the provisions of Letter of Understanding No. 10/76. If
the Employer elects to depart from the standard shift
cycle, it was the grievors'®position that any shifts which
they are scheduled to work which fall on days which they
would otherwise have off pursuant to the standard shift
cycle, must be paid for at overtime rates in accordance
with the provisions of Article 15.01 since such shifts are

outside of the scheduled hours of work under the standard

shift cycle.

It was the grievors'position that the Employer is

limited to scheduling the actual hours of work for the
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shifts which fall within the framework of the standard

shift cycle.

The grievors also pointed out that the additional
training referred to in Article 8.02 (b) (ii) specifically
contemplates that overtime payments will not be required.
Since that proviso is not contained in Article 8.02 (b) (i),
it was the grievors’ position that they were therefore

entitled to receive overtime payment.

Having considered all the evidence and the
representations of the parties, I f£ind that the Employer's
argument is more persuasive than the very able argument
which was advanced on hehalf of the grievors. It was aclknov-
ledged by counsel for the grievors that, apart from the
provisions of Letter of Understanding No. 10/76, there was
nothing in the Collective Agreement which prevented the
Employer from making the shift changes referred to above.
Indeed, it is clear from the provisions of Article 3.01
(b) of the Collective Agreement that the Employer has
retained the exclusive right to schedule shifts and maintain
efficiency. It is also apparent from the provisions of

Article 13.03, as well as Article 13.05 (c) that the



parties have contemplated that there may be changes in
the shift schedules of employees. No restriction is
placed on the Employer's right to make the changes
except that the Employer must notify the employee of the
contemplated change in his shift as soon as possible and
must attempt to accommodate the employee if the employee

has a serious objection to the change.

Although the Letter of Understanding No. 10/76
confirms the understanding of the parties with respect to
the introduction of a standard shift cycle for the life of
the Collective Agreement, the standard shift cycle is to
be introduced on a trial basis only. Indeed, in the
concluding sentence of the Letter of Understanding, the
parties have agreed that the Letter was "entered into
without prejudice and neither party is obligated to its
renewal". When this latter condition is interpreted in
light of the fact that the parties have agreed that the
standard shift cycle is to be implemented on a trial basis
only, it is clear that the parties did not intend that
Letter of Understanding No. 10/76 should vitiate or
alter the rights of the parties which have been established

in the main body of the Collective Agreement. The imple-
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mentation of the standard work cycle is merely for
experimentatioh. Indeed, it would take the clearest
language in a Letter of Understanding to justify a finding
that the parties intended that the right of the Employer
to schedule or reschedule shifts which is preserved by
Article 3.01, 13.03 and 13.05 (c) has been restricted to

the extent claimed by the grievors.

However that may be, it is clear that the Employer
has satisfied the purpose and intent of Letter of Under-
standing No. 10/76 since it has introduced a standard -
shift cycle for each of the grievors. Although deviations /9”
in the standard shift cycle were required for the purpose
of providing refresher training, once the tra;ning was
completed the Employer again applied the standard shift
cycle. Nothing in Letter of Understanding No. 10/76 or
in the Collective Agreement would justify a finding that
a shift schedule which forms part of a shift cycle is
immutable and is not subject to change. ' The provisions of
the Collective Agreement referred to above clearly

demonstrate the contrary to be true.

I find that the deviations from the standard shift
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cycle were required in order to give effect to the
contractual obligation of Article 8.02 (b) (i) in order

to provide refresher training. I further find that Article
8.02 (b) (i) contemplates that such refresher training be
given during "five working days". I construe the phrase
"five working days" to mean five scheduled working days.

It may be that if the Employer had scheduled overtime in
order to provide the refresher training, the employees
might have had a valid complaint. However, in order to
give effect to Article 8.02 (b) (i) the Employer was
required to reschedule the grievors'shifts so that they
would coincide with the working day of the trainors who

had to provide the refresher training programme. Since the
grievors had been rescheduled by the Employer pursuant to
its authority under Article 3.01 (b) and since the
Employer gave effect to the provisions of Article 13.03

and 13.05 (c) in ﬁhe manner in which it effected the change
in the shift schedules, I find that all the disputed work
was performed during properly scheduled shifts and was

not "in excess or outside" the scheduled hours of work of
the grievors so as to entitle them torovertime pay under
Article 15.01 of the Collective Agreement. Even though

the rescheduled shifts constituted a deviation from the

LI ll

i

b



11

standard shift cycle, there is nothing in the Collective
Agreement to prevent such deviation or which would cause

the deviation to be considered overtime work.

My award therefore is that the grievances are

dismissed.

For the Board,

J.D. O'Shea,
Board Member and Adjudicator.

TORONTO, August 3, 1977.



